Het is fijn, dat er van allerlei kabels zijn die apparaat A met apparaat B verbinden en andersom. Kabels geven informatie door of zorgen ervoor dat een apparaat in energie wordt voorzien.
Er bestaan talloze kabels en elk heeft een eigen werking. Die werking wordt soms ook bepaald door het soort uitgang dat erop zit. Zo zal een USB-A niet passen in je telefoon, maar wel in sommige laptops. Voor het opladen van je iPhone heb je een Lightning kabel nodig en het internet van modem naar computer loopt via een, jawel, UTP kabel. In dit artikel vertellen we je onder andere hoe je een UTP kabel kan verlengen. De kans dat zoiets te kort is, is namelijk zeker aanwezig.
Hoe verleng je een UTP kabel?
Wellicht staat je internetmodem op de begane grond, maar heb je op zolder vast en stabiel internet nodig. Jullie hebben immers besloten dat de thuiswerkplek op die plek, het beste tot zijn recht kan komen. Je hebt toevallig twee UTP kabels in huis (ook wel aangeduid met het RJ45 kenmerk), maar deze zijn beide te kort. De lengte van de twee kabels samen is wel lang genoeg. Wat doe je? Bedenken hoe je deze met elkaar verbindt. Het antwoord:
Met een verlengstuk, zoals onderstaande, maak je van twee UTP-kabels, één kabel.
In principe is daarmee het probleem verholpen. De internetkwaliteit gaat niet achteruit en jij kan met een gerust hart je computer opstarten en aan het werk gaan. Maar, er is een klein probleem. Althans, niet in dit geval, maar wel in enkele andere gevallen. Wil je namelijk een afstand groter dan 70 meter overbruggen? Probeer dan niet meer aan de haal te gaan met verlengstukken. Bovendien zal je bij afstanden boven de 100 meter moeten gaan werken met hardware. Denk hierbij aan een extra router of repeater.
Hoe verkort je een UTP kabel?
Wanneer je een kabel kan verlengen, kan je je wellicht afvragen of een UTP kabel dan ook in te korten is. Het antwoord: ja. De extra vraag: waarom zou je. Het is niet zo dat een te lange UTP kabel invloed heeft op de prestaties van je apparaat of iets dergelijks. Je kan zou het bijvoorbeeld kunnen overwegen om er zeker van te zijn dat alle kabels strak zijn weggewerkt. Iets met cable management, of iets dergelijks. Maar goed: volg de volgende stappen en je weet hoe je een UTP kabel kan inkorten.
- Stap 1: Knip het stuk van de kabel af dat te lang is.
- Stap 2: Verwijder 3 centimeter van de buitenmantel met een striptang. De aders komen nu bloot te liggen.
- Stap 3: Ontvlecht de aders en leg ze naast elkaar neer: oranje/wit, oranje, groen/wit, blauw, blauw/wit, groen, bruin/wit, bruin.
- Stap 4: Knip de aders af op dezelfde lengte met een kniptang. Zorg dat je ongeveer 1 cm aan aders overhoudt.
- Stap 5: Duw de aders in de connector (de connector wijst met het lipje naar beneden)
- Stap 6: Met een UTP tang knijp de connector samen. Nu worden de aders ontbloot en raken vastgeklemd waardoor je contact maken met de contactpunten.
Als je niet zeker bent van je zaak, dan kan je twee dingen doen.
- Kijk een YouTube filmpje met een uitleg, zoals deze hieronder
2. Vraag iemand met verstand dit vóór je te doen.
3. Koop een kabel die wel de juiste afmetingen heeft. Tegenwoordig valt er overal veel te bestellen en moet dat dus geen problemen opleveren.
Begrippen in de kabelwereld die handig zijn om te kennen
Er is een aantal begrippen dat handig is om te kennen, mocht je een blog zoals deze lezen. Sterker nog, wellicht is er al wel een begrip naar voren gekomen dat je wat onbekend voor komt.
#1 Male of female
Je hebt bij een kabel te maken met een male en female gedeelte. Het female gedeelte verwijst naar een poort om een andere connector te ontvangen. Het heeft doorgaans een aantal inkepingen, waar een male aansluiting bij hoort. Een male aansluiting heeft vaak een aantal uitstekende pinnetjes. Deze aansluiting sluit je in dus in de female poort.
Je zal deze termen vaak tegenkomen bij het aansluiten van kabels. Als je niet de juiste combinatie van male en female poorten gebruikt, dan zal de verbinding niet of in mindere mate aanwezig zijn.
#2 Afkortingen
Veel termen worden afgekort. Dat is niet erg en maakt het vaak veel makkelijker, maar het probleem is daarmee wel dat je soms de werking van iets bijna vergeet. Zo staat UTP voor Unshielded Twisted Pair. De draden in de kabel zijn per paar omgedraaid. Unshielded betekent in dit geval dat de aders of draden met z’n allen in één hoesje zitten. De tegenhanger van deze kabel is een STP kabel, dat staat voor Shielded Twisted Pair.
#3 Snelheid en bandbreedte
De ene kabel is de andere niet. Sterker nog, zelfs tussen UTP kabels kan een versschil zitten. UTP kabels kunnen namelijk verschillende snelheden en bandbreedtes ondersteunen, afhankelijk van de categorie. Cat5e kan bijvoorbeeld snelheden tot 1 Gbps aan, terwijl Cat6a zelfs snelheden tot 10 Gbps kan ondersteunen. Gpbs is de eenheid die de snelheid van het internet aangeeft.
#4 Toepassingen
Een UTP kabel gebruik je niet alleen voor je sterke internetverbinding. Zo kan je ze toepassen voor oor verschillende netwerktoepassingen, zoals Ethernet-netwerken, telefonie, video-overdracht en domotica. Domotica verwijst naar het geautomatiseerd en intelligent beheren van verschillende aspecten van een huis via technologie.
Conclusie
Tja, een UTP kabel verlengen. Moeilijk is het niet, mits je weet hoe alles in elkaar steekt. Voor het verkopen van een UTP kabel heb je wat meer nodig. Je zal de stappen goed moeten volgen en weten wat je doet. Het zou zonde zijn als de kabel het dan nog niet zou doen. Weet met wat je aan het werk bent. Aan de hand van een aantal begrippen die we hebben uitgelegd, moet dat nu wel goed komen, dachten wij zo.