Wat heb je nodig tijdens een goede brainstorm?

Effectieve brainstormsessies zijn essentieel voor wie innoverend en probleemoplossend wilt tewerk gaan in een team of bedrijf. Om alles uit een goede brainstormsessie te halen zijn er enkele hulpmiddelen nodig, zodat je tijdens het brainstormen niet afgeleid raakt en zo enkel tijd verliest. In dit artikel bespreken we drie elementen die ervoor zullen zorgen dat jij de meest optimale brainstormsessie kan hebben met een groep.

Een productieve fysieke omgeving

Eerst en vooral is de omgeving waar de brainstorm plaatsvindt essentieel voor een goede creatieve ideeënvorming. De ruimte waarin je je begeeft, moet functioneel en comfortabel zijn. Zorg voor genoeg natuurlijk licht, zodat er een positieve sfeer in de ruimte hangt. Idealiter begeeft je ruimte zich in een rustige omgeving, weg van storende factoren zoals een druk kantoor of veel straatlawaai. Aangezien een brainstorm lang kan duren, is het ook belangrijk om comfortabel te zitten. Anders ga je het niet lang volhouden. Daarom maak je best gebruik van een ergonomische bureaustoel. Zo zal je een hele dag lang kunnen brainstormen zonder fysieke klachten te hebben.

Handige tools

Er zijn enkele handige tools die je op weg kunnen helpen naar een succesvolle brainstormsessie. Een whiteboard is een van de handigste hulpmiddelen die je kan hebben in je ruimte. Hier kan je op een visuele manier al je creatieve ideeën op verzamelen. Het geeft een duidelijk overzicht voor jou en je brainstormpartners. Je kan er schema’s op maken, bulletpoints op schrijven, een korte samenvatting, etc.

Verder kan je gebruikmaken van post-its, die laten je toe om alles waar je tijdens een brainstorm aan denkt even op te schrijven. Vervolgens plak je ze op je whiteboard, zodat de ideeën zeker niet vergeten worden. Ook online heb je enkele handige tools, zoals een mindmappingsoftware. Vergeet zeker niet voldoende vellen papier en balpennen te voorzien voor iedereen.

Juiste manier van aanpak

Hulpmiddelen zoals een productieve omgeving en enkele handige tools zijn essentieel voor een goede brainstorm, maar wat echt cruciaal is, is een juiste manier van aanpak. Bij een brainstorm hoort een duidelijke doelstelling te zijn. Definieer duidelijk naar wat je net op zoek bent, welk probleem je nu net wilt oplossen. Je duidt best iemand aan die de brainstorm leidt.

Deze persoon houdt de tijd in de gaten en brengt de groep terug naar de essentie van de brainstorm indien er te sterk wordt afgedwaald van het onderwerp. Deze persoon moet genoeg ruimte laten voor de creatieve ideeën van de hele groep, maar moet ook zorgen dat er niet te hard gefantaseerd wordt.

We zijn er zeker van dat je na het lezen van dit artikel een uitstekende brainstorm zal hebben. Veel succes ermee!

Vorige blog

Moeilijke gezinssituatie? Deze professionals kunnen je helpen!

Volgende blog

Hout klieven als een pro